Lucia-neito

 

Lucia-perinne


Vaasan Brage -yhdistyksen Lucia-perinteet ovat maamme vanhimpia. Jo vuonna 1936 kruunattiin 15-vuotias Anita Brander Bragen ensimmäiseksi Luciaksi.

Hevosella ratsastaen, tähtipoikien sekä soihtuja ja lyhtyjä kantavien tonttujen ja yleisön saattamana, Lucia matkasi kaupungin kaduilla. Tämä yli 60 vuotta sitten muotoutunut seremonia ei ole paljonkaan vuosien varrella muuttunut. Se on yhtä suosittu nykyäänkin. Tietämän mukaan Vaasan Bragen Lucia Anita Brander olikin Suomen ensimmäinen julkisesti ulkona esiintynyt Lucia.

Ensi vuosina valittiin Lucia yhdistyksen omasta piiristä, mutta 1950-luvulta lähtien äänestys ja nimitys on sujunut yhteistyössä Vasabladetin kanssa.

Bragen Lucia kruunataan yleensä Bragen ulkomuseossa sinä sunnuntaina, joka on ennen 13. joulukuuta (Lucianpäivä). Virallisena "juhlapäivänään' Lucia ratsastaa saattueineen läpi kaupungin katujen Kaupungintalon eteen vastaanottamaan tervehdyksiä. Lucialle ja hänen saattueelleen pidetään puheita, esitetään musiikkia ja lauletaan kuorolauluja Kaupungintalon parvekkeelta. Sen jälkeen yleisö siirtyy sisätiloihin ja piirileikki kuusen ympärillä houkuttelee niin nuoret kuin vanhatkin ilakoimaan Lucian ja hänen seuraneitojensa kera. Kaikki järjestelyt Lucia-perinteen yhteydessä tapahtuvat aatteelliselta pohjalta, ja kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lucian viettoon liittyy yksi erityisen tärkeä tapa: käynnit sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Yhden kokonaisen päivän Lucia seuraneitoineen, Bragen kuoron avustamana, kiertää eri laitoksissa.

Vaasan Brage-yhdistyksen Lucia on levittänyt valoa ja lämpöä ympärilleen pian 80 vuotta. Toivottavasti myös tuleva sukupolvi jaksaa entiseen tapaan yhtä sitkeästi kuin vanha uusin voimin tarjota vaasalaisille ja ympäristön asukkaille vielä monen vuoden ajan valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Lucia 2013 Alexandra Nyroos kruunataan Bragen ulkomuseolla su 8.12.2013