Aloitteen Vaasan Brage -yhdistyksen museotoiminnasta teki hallituksen jäsen, kauppias Uno Finnilä vuonna 1917. Alkuperäinen syy Finnilän ulkomuseoideaan oli se, että yhdistyksen jaostot ja jäsenet tarvitsivat kokoontumistilat. Hallituksen kokouksessa 1917 Finnilä ehdotti, että pantaisiin pystyyn ulkomuseo. Vilkkaan keskustelun jälkeen hallitus päätti suurella äänten enemmistöllä ryhtyä toimeen suunnitelman toteuttamiseksi. Vaasan kaupungilta päätettiin anoa kolmea tonttia Vaskiluodosta, kahta museota varten ja yhtä kokoontumistiloja varten. Kun asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa kukaan ei sitä vastustanut. Tontit, 9200 neliömetriä, luovutettiin yhdistykselle vuokratta niin pitkäksi ajaksi kuin yhdistys lupasi käyttää niitä luvattuun tarkoitukseen.
Bragen suunnitelmista oli perillä myös professori Gabriel Nikander. Yhdistyksen hallitukselle osoitetussa kirjeessä hän ehdotti, että Brage ostaisi Harfin (Harvin) tilan rakennukset Närpiöstä. Talo oli kaunein talonpoikaistalo, jonka hän oli nähnyt Vaasan ja Närpiön välillä. - Museohanketta varten perustettu komitea piti ehdotusta hyvänä, ja alkoi suunnitella rakennusten ostamista. Uno Finnilä ja FD Keto komiteasta matkustivat Närpiöön tutustumaan taloon. Talo näytti kauniilta ja hirret hyväkuntoisilta. Omistajat olivat halukkaita myymään rakennukset Bragelle. Palattuaan Finnilä ja Keto kertoivat havainnoistaan ja näyttivät valokuvia tilan rakennuksista. Komitea päätti, että kolme rakennuksista ostettaisiin. Vuonna 1922 ne siirrettiin Vaasaan.
Seuraavan 10 vuoden aikana ostettiin kaikki yhdeksän (9) Harvin tilan rakennusta. Viimeksi ostettiin päärakennus, ja neljäs kesäkuuta 1933 saattoi Brage vihkiä ulkomuseonsa käyttöön ja sytyttää tulen omaan takkaan.Yhdistyksen talouden järjestämiseksi anottiin ravintolaoikeuksia vuonna 1933, ja ne saatiinkin. Tämä toiminta jatkui aina vuoteen 1940. Teatterijaosto eli kukoistuskauttaan. Vuosittain oli tarjolla useita näytelmäesityksiä, yleisöä riitti, ja yhdistyksen talous pääsi jaloilleen. "Värmlantilaisia" ja "Pohjalaiset talonpoikaishäät" kuuluivat tämän aikakauden helmiin.
Sotavuosina 40-luvulla käytettiin ulkomuseon päärakennusta pommisuojana. Tupa oli lämmitetty ja se tarjosi pakopaikan vanhuksille, naisille ja lapsille, jotka täällä kaupungin laitamilla katsoivat olevansa paremmin turvassa kuin keskustassa. Bragegården kantoi kortensa kekoon isänmaan hyväksi myös toimimalla rintamalla uurastaneiden sairaanhoitajien lepokotina. Rauhan tultua alkoi Bragen toiminta hitaasti elpyä. Bragegården säästyi kuitenkin kaikilta sodan hävityksiltä.
Nykyisin alueella on 24 rakennusta. Näistä neljä (hylkeenpyyntimuseo, venevaja, kalasauna ja ranta-aitta) liittyvät rannikon sivuelinkeinoihin kuten kalastukseen. Vuonna 1939 avatussa hylkeenpyyntimuseossa voi tutustua hylkeenpyytäjien oloihin Merenkurkun kevätjäillä.